Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 666

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 671

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 684

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 689

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 694
Nikdykde - Literárny kútik
sep 142010
 

Táto, na prvý pohľad vcelku príťažlivá kniha je rozdelená na dvadsať kapitol. Keďže sa jedná o trošičku nevšedný dej, rozhodol som sa rozpísať tento dej po jednotlivých kapitolách.

Prolog

Richard Mayhew odchádza bývať do Londýna. Predtým ako odíde, stretáva vešticu, ktorá mu predpovie, že jeho dobrodružstvo sa začne Dverami.

1.

Pán Vandemar a pán Croup naháňajú niekde v podzemí dievča, ktoré mi unikne z uzavretej miestnosti. V tom čase sú tomu už tri roky, čo sa Richard presťahoval do Londýna. Našiel si tu prácu a priateľku. V jeden pre Richardovu priateľku Jessicu dôležitý večer, Richard pomôže zranenému dievčaťu na ulici, ktoré odmieta ošetrenie v nemocnici. Vezme ju k sebe do bytu, kde ju hľadajú dvaja neznámi muži. Tento čin vedie k tomu, že Jessica Richarda opustí. Meno zachráneného dievčaťa je Dvierka.

2.

Dvierka pošle Richarda nájsť priateľa menom Carabas. Ten sa objaví za neveľmi jasných okolností a odvedie Dvierka do akéhosi paralelného sveta nachádzajúceho sa pod Londýnom. Dvierka poďakuje zmätenému Richardovi za pomoc a ten sa vracia do Londýna. Nevie však, že sa dostáva do iného paralelného sveta zvaného Nadlondýn.

3.

Deň po tento udalosti, Richard zisťuje, že nie je všetko tak, ako by malo byť. Prechádza sa po známych miestach, navštevuje známych ľudí, ktorí ho buď nespoznávajú alebo nevidia vôbec. Jeho kreditné karty stratili platnosť, jeho byt predáva realitka. Žobrák, ktorého stretáva a ktorý sa v tomto svete nachádza tiež iba sčasti, vezme Richarda na miesto zvané Pohyblivý trh, ktoré sa nachádza v Podlondýne.

4.

Dvierka s Carabasom sa vyberú do domu, kde žije jej rodina. Zistia, že rodina bola vyvraždená a vypočujú si odkaz nahovorený otcom – adresovaný dcére. Dvierka ešte čosi hľadá a medzitým Vandemar a Croup navštívia Varney – adepta na najlepšieho osobného strážcu a vyhrážajú sa mu, že ho zabijú, keď ich nepustí v Dvierkam v čase keď si ho za bodyguarda vyberie. Richar sa dostáva k dievčaťu menom Anastazia, ktorá robí hovorcu potkanom. Tá ho sprevádza na Pohyblivý trh, cestou na ktorý ich zastihne temnota a Anastaziu pohltí.

5.

Dvierka vypíše počas konania Pohyblivého trhu konkurz na ochrancu, v ktorom skoro uspeje Varney, ale ten je v poslednej chvíli prekonaný ženou menom Hunter. Richard až tu pochopí, že neexistuje iba jeden Londýn, ale dva paralelné – veľmi podobné mestá – Podlondýn a Nadlondýn. Do Podlondýna sa z času na čas prepadnú niektorí ľudia cez škáry, ktoré obe reality prepájajú.

6.

Hunter, Dvierka, Richard a Carabas vytvoria akúsi družinu, ktorá sa vydáva hľadať anjela Insingtona, ktorého označí Dvierkin otec vo svojom odkaze ako priateľa. Varney Prichádza o život rukou dvojice nájomných vrahov Croupa a Vandemara.

7.

Družina navštívi starého lorda – priateľa Dvierkinko otca a ďalej pátrajú po Insingtonovi.

8.

Dvojica Richard a Dvierka sa dostáva do Nadlondýna, kde ich v múzeu vystraší dvojica Vandemar a Croup. Z nevysvetliteľných príčin Hunter ostáva v Podlondýne a Nadlondýna sa obáva…

9.

Táto kapitola je zaujímavo napísaná, je tu vysvetlené, že obyvatelia Nadlondýna obyvateľov Podlondýna nevnímajú a keď sa dostanú do vzájomného kontaktu, dokážu komunikovať, ale Nadlondýnčania si tieto rozhovory nepamatajú. V múzeu Richard stretáva Jessicu, ktorá sa ne neho nepamätá. Nájdu tu Islingtona, ktorý ich ponúkne poslednou fľašou vína z čias bájnej Atlantídy. Prisľúbi im pomoc, ale najprv mu majú priniesť kľúč od čiernych mníchov.

10.

Carabas vyhľadá Vandemara a Croupa, s ktorými sa snaží vyjednávať a zistiť, pre koho pracujú. Tí ho však oklamú a zajmú. Hunter, Dvierka a Richard sa dostanú do príbytku záhadnej Serpentíny – jednej zo siedmych sestier, ktorým Hunter v minulosti slúžila. Tá ich pohostí a neskôr pokračujú ďalej v ceste.

11.

Dvierka a Hunter obstoja v skúške, ktorú im pripravia čierni mnísi. Richard tej svoje musí ešte len čeliť. Vandemar a Croup medzitým mučia Carabasa.

12.

Richard obstojí v skúške a získava strieborný kľúč. Dvierka, Hunter a Richard sa vydávajú na pohyblivý trh, ktorý sa koná tentokrát na lodi Belfast.

13.

Carabas je mŕtvy a Vandemar a Croup sa zbavujú jeho mrtvoly. V tejto kapitole zistíme, že dvojicu vrahov si najal sám Islington.

14.

Kováč Hammersmith zhotoví retiazku, na ktorej Dvierka ponesie kľúč od mníchov. Tá mu na oplátku otvorí krabičku, ktorú nevedel dlho otvoriť. Starý Bailey odkúpi telo Carabasa od kanálnikov, ktorí ho objavili v stoke. Telo sa mu podarí za pomoci kúzla oživiť. Carabas sa vydá na trh, no so svojimi druhmi sa míňa. Dvierka, Hunter a Richard si najmú sprievodčíčku menom Lamia, ktorej úlohou je odviesť ich k Islingtonovi.

15.

Cestou k Islingtonovi sa Richard a Lamia zaostanú za ostatnými a Lamia žiada Richarda o jeho telesné teplo. Richard v tom vidí príležitosť Lamiu pobozkať, no Lamia to nemyslí rovnako. Začne odčerpávať z Richarda život. Zachráni ho však Carabas a stihne vyzradiť Richardovi, že sú v pasci. Vandemar a Croup čakajú pred vstupom do labyrintu (kadiaľ vedie cesta k Islingtonovi) a tam im zradna Hunter vydá Dvierka. Dostane za to zbraň, ktorou je možné poraziť Beštiu žijúcu v labyrinte.

16.

Beštia je však rýchlejšia a Hunter je smrteľne zranená. Poslednýkrát naláka k sebe Beštiu a Richard Beštiu zabije zbraňou, ktorú Hunter ukoristila za svoju zradu. Hunter zomiera a Richard a Carabas sa dostávajú k pevnosti, ktorá je Islingtonovým väzením a príbytkom zároveň.

17.

Islington núti Dvierka otvoriť  mu kľúčom od mníchov cestu späť do neba, pretože je uväznený v súvislosti so svojou nevšímavosťou ohľadom potopenia bájnej Atlantídy. Dvierka mu otvorí dvere, ale nie do neba, ale do ničoty, ktorá vtiahne Islingtona, Valdemara a Croupa nevedno kam.

18.

Telo Hunter objaví a odvlečie Serpentína.

19.

Carabas, Dvierka a Richard sa preberú ošetrení v kláštore, z ktorého Richard putuje späť do svojho sveta za pomoci kľúča od nebeskej brány.

20.

V Londýne si zariadi život ako kedysi, v práci je povýšený, nájde si lepšie ubytovanie, no stále mu niečo chýba. A tak sa jedného dňa rozhodne nakresliť na stenu dvere a kričí, aby mu ich otvorili, že sa chce vrátiť do Podlondýna. Otvorí mu ich Carabas…

Zo začiatku som bol nadšený z popisovaného príbehu, no ku koncu knihy som už dej vedel čiastočne predvídať a niektoré pasáže mi pripadali nedomyslené, resp. nedotiahnuté do konca. Napríklad kapitola 18. Možno mi niečo uniklo, nehádam sa. :biggrin:

Kniha je ukončená poďakovaním autora, poďakovaním prekladateľa autorovi, mapou Londýnskeho metra a exkluzívnym materiálom, ktorý je tvorený úplne iným prológom, rozhovorom s autorom knihy a otázkami pre čitateľov. Myslím, že ja jedná o naozaj bohatý koniec. :silly:

Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.

  One Response to “Nikdykde”

  1.  

    Príbeh o Richardovi, ktorý pomôže zranenému otrhanému dievčaťu menom Dvierka (Door). Za odmenu za tento čin dostane rozchod so snúbenicou a zrazu ho nikto nevidí, akoby ani nikdy neexistoval. Rozhodne sa to dievča nájsť a zistiť, čo sa stalo. Ocitá sa vo svete „Podlondýnom“, kde je všetko skoro ako v knihe o Alenčina dobrodružství v říši divů a za zrcadlem.

    V istých chvíľach mi kniha pripadala ako nejaký Podlondýnčan, ktorého ak náhodou obyvatelia Nadlondýna uvidia, tak na neho takmer automaticky zabudnú, často som sa musel vracať pol stranu aj stranu späť, pretože som nemal šajnu, čo som prečítal. Ani neviem čo mám o tejto knihe napísať. Na jednej strane mi kniha pripadá zaujímavá a pekná, ale na druhej strašne nudná. Mám z nej zmiešané pocity.