jan 232013
 

Prednedávnom som čítal poviedkovú zbierku s názvom Tichá hrůza. A práve touto zbierkou sa nechal inšpirovať Jiří Hanák a vytvoril ďalšiu zbierku nabitú duchárskymi poviedkami. Pokoj č.13 obsahuje:

Montague Rhodes James – Školní historka
(A school story)
Charlotte Riddellová – Dveře dokořán
(The open door)
Bram Stoker – Soudcův dům
(The judge´s house)
Rosa Mulhollandová – Hrůza v Hurly Burly
(The haunted organist of Hurly Burly)
Mary Eleanor Wilkinsová – Stíny na zdi
(The shadow on the wall)
Sheridan Le Fanu – Zlolajný kapitán Walshawe z Waulingu
(Wicked captain Walshawe of Wauling)
Edith Whartonová – Šedivá obálka
(The pomegranate seed)
William Fryer Harwey – Srpnové dusno
(August heat)
Jerome Klapka Jerome – Partner k tanci
(Dancing partner)
Edith Nesbitová – Fialový automobil
(The violet car)
Montague Rhodes James – Pokoj číslo 13
(Number 13)

S poviedkou Soudcův dům sme sa mali možnosť stretnúť v poviedkovej zbierke od Brama Stokera s názvom Draculov hosť. Pokoj č. 13 obsahuje perfektný úvod s názvom Očaruj mě strachem a taktiež výborný doslov. O každom autorovi tu nájdeme základné informácie z jeho života a prierez jeho tvorbou. Navyše úvod obsahuje najkratšiu hororovú poviedku na svete, ktorú si dovolím prepísať:

Je po konci světa.Jediný člověk, který přežil, ví, že na planétě už není nikdo kromě něj.Sedí u okna a zíra na prázdnu pustinu venku.A vtom se ozve zvonek od domovních dveří.

V polovici devätnásteho storočia túto poviedku napísal Thomas Bailey Aldrich a publikoval pod názvom Žena sama se svou duší. V strašidelnom duchu tejto poviedky sa odvíja dej viacerých poviedok tejto antológie. Vznikli na prelome devätnásteho a dvadsiateho storočia, kedy ich autori žili a tvorili. Dnešnému čitateľovi sa môžu javiť ako nezaujímavé, pretože od doby ich vzniku čelil svet oveľa väčším hrôzam ako strašidelné domy, tiene mŕtvych na stenách alebo piána hrajúce samé od seba. Ale verím, že aj dnes sa nájde čitateľ, ktorému sa poviedky budú páčiť. Práve takýmto čitateľom je táto zbierka určená. Musím povedať, že patrím k typu ľudí, ktorí nemajú problém prečítať aj niečo staršie a nájsť v tom časom zašlú krásu. Aj kvôli tomu túto knihu hodnotím kladne. :heart:

Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.

  One Response to “Pokoj č.13”

  1.  

    Mne sa najviac páčili Sudcov dom, školská historka, Hrôza v Hurly Burly a Partner k tanci. Nie každá poviedka ma zaujala, ale prečítať sa dajú všetky, skvelo navodzujú atmosféru knihy. Odporúčam čítať večer v posteli, keď je všade dookola ticho a tma.