máj 142011
 

Príhody Arthura Gordona Pyma sú autorovým jediným kompletným románom, ktorý celkovo vydal. Kniha má pôsobiť dojmom, že Edgar Allan Poe je iba človekom, ktorý opisuje príbeh, ktorý mu poskytol Arthur Gordon Pym a ktorý hovorí o námorných cestách, ktorých sa zúčastnil. Taktiež koniec knihy je otvorený s odôvodnením, že Arthur Gordon Pym zomrel a neposkytol Edgarovi Allanovi Poeovi posledné dve, či tri kapitoly knihy. Samotný príbeh si dovolím definovať úvodnou citáciou z knihy:

Príhody Arthura Gordona Pyma z Nantucketu obsahujú podrobnosti o vzbure a hroznom krvipreliatí na palube americkej brigy Grampus, ktorá sa plavila do južných morí. Rozpráva sa tu o tom, ako sa zachránení opäť zmocnili lode, ako stroskotali a vzápätí podstúpili strašný hladomor, ako ich zachránil britský škuner Jane Guy. Ďalej ako sa plavila táto loď po južných moriach, ako ju dobyli a posádku vyvraždili v súostroví na 84 rovnobežke južnej šírky, ako aj o neuveriteľných dobrodružstvách a objavoch ešte ďalej smerom na juh, ktoré zapríčinila táto nešťastná pohroma.

Kniha je rozdelená do dvadsiatich-piatich kapitol, miestami je písaná formou denníka. Dobre sa číta, je až neuveriteľné, že bola napísaná ešte v prvej polovici devätnásteho storočia. Odporúčam prečítať. :biggrin:

Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.