jún 112015
 

Prvé dve knihy od Joea Hilla sa čítali dobre, no táto je úplne úchvatná. Niekedy som až zabúdala, že nečítam Kingovku, ale knihu jeho syna. Príbeh je naozaj bravúrne zvládnutý a premyslený, úplne ideálny ako do vianočného času, tak aj do letných horúčav. Odkladala som si knihu na zimu, mala som totiž pocit, že s takým názvom sa s ňou vtedy viac stotožním, no až teraz si uvedomujem, že v lete by vyvolala ešte väčšie pocity odporu, zhnusenia a strachu.

Vianočná ríša je miesto v hlave psychopata Charlesa Manxa, ktoré je však veľmi reálne a dá sa do nej dostať jeho starým autom, typ Prízrak. Charles Manx tak s pomocou svojho poskoka Binga láka deti za použitia perníkového plynu, ktorý sa používal u zubárov, aby deti nemali strach. Manx ho používa na ovládnutie detí, na preklenutie ich strachu z neho a na to, aby sa úplne odovzdali jeho vôli, pričom keď už sedia v jeho aute, automaticky strácajú zmysel pre to, čo je dobré a čo je zlé. Jeho pomocník Bing tento plyn používa na manipuláciu rodičov týchto unesených detí, ktorí sú potom ochotní plniť všetky jeho zvrátené chúťky. Zároveň auto dobíja Manxa životnou energiou, čiže keď ho používa, je stále vitálnejší a vitálnejší.

Ďalšími dôležitými postavami knihy sú Victoria, jej manžel Lou a syn Wayne. Tam sú príbehy už viac zamotané, s Vic sa zoznámime ešte v jej detskom veku, kedy príde na to, že s použitím svojho bicykla vie vyvolať dávno zrúcaný most, ktorý ju zavedie k tomu, čo práve hľadá. Postupne však začne veriť, že tieto jej spomienky sú len detské výmysly, a jej život je ako jazda na húsenkovej dráhe. Potom, čo ju ako malú zajme Manx vo svojom dome, a jej sa podarí utiecť a jeho nechať zavrieť, si vezme chlapa, s ktorým splodí malého syna, ktorého bude potrebné neskôr zachrániť z Vianočnej ríše. Vicky berie drogy, potom sa lieči, potom pije, potom si myslia, že trpí schyzofréniou, keď sa snaží vysporiadať sa s tým, čo si pamätá z detstva, až sa napokon jej mladá rodina rozpadne a ona ostane sama. Nie však nadlho, lebo Manx sa preberie z dlhotrvajúcej kómy a rôznymi okľukami sa dostane až k Victorii, ktorej sa musí pomstiť…

A tu niekde je to už celé zamotané tak, že sa to ani nedá v krátkosti opísať. Kniha je však pútavá a zaujímavá od začiatku až dokonca, nie všetko sa síce dobre skončí, ale aj tak… Oplatí sa zoznámiť s Victoriou a jej rodinou :w00t: .

Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.