Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 666

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 671

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 684

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 689

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 694
Bobby Conroy vstává z mrtvých a jiné strašidelné příběhy - Literárny kútik
okt 072013
 

V knihe sa stretneme s poviedkami v tomto poradí:

Nejlepší nový horor (Best new horror) – po prvýkrát publikovaná v magazíne Postscripts – Poviedka sa nedá ani nazvať klasickou hororovou poviedkou. Je ponurá, miestami nechutná, ale s veľmi citeľným čiernym sarkazmom. Výborne napísaná, napínavá, celá je taká „iná“. Ide vlastne o príbeh ženy, ktorú ako dievča uniesol obor. Zabijácky obor, s čudnými chúťkami. Vyrezal jej jazyk, nijak inak ju viditeľne telesne nepoznačil, lebo sa jej podarilo utiecť. Po tomto zážitku žila celkom normálny život, kým ju jej osudný obor opäť nedostihol. Skvelá poviedka, kde koniec si môže každý domyslieť podľa svojej chuti.

20-th century ghost (20-th century ghost) – po prvýkrát publikovaná v magazíne The high plains literary review – Poviedka sa mi zdala veľmi slabá. Je o duchovi dievčaťa, ktoré milovalo filmy a všetko, čo s nimi súviselo, a po násilnej smrti straší v kine.

Pop art (Pop art) – po prvýkrát publikovaná v magazíne With signs and wonders – Parádny absurdný príbeh :biggrin: o chlapcovi, ktorý si nevedel nájsť kamarátov, kým k nim na školu nenastúpil nafukovací chlapec. Boli najlepšími priateľmi, ale jeho otec ho neznášal… Koniec je smutný, ale úplný koniec je skvelý, lebo si na vysokej škole nájde manželku. Nafukovaciu.

Uslyšíš zpívat cvrčka (You will hear the locust sing) – po prvýkrát publikovaná v magazíne The third alternative – V ďalších niekoľkých poviedkach ide viackrát o tému otcovraždy, netuším síce prečo, ale možno preto, že je to skutočne tabuizovaný typ vraždy. Chlapec sa zobudí a má telo veľkého cvrčka. Zo strachu a preto, že ho chce otec zastreliť, sa ukryje v lese. Nová koža sa mu páči, ale nevie, ako v nej žiť, čo jesť, ako sa správať. Myšlienky má ľudské, ale telo hmyzie, nemá už kamarátov ani rodinu. Nakoniec prichádza späť domov k otcovi a macoche, a keď zistí, že sa ho chceli zbaviť, zavraždí ich. Poviedka končí náčrtom situácie, pre ktorú sa chlapec dostal tam, kde je a to tým, že v blízkosti je armádne stredisko a robia tam rôzne pokusy a kadečo vypúšťajú do ovzdušia…

Abrahamovi synové (Abraham´s boys) – po prvýkrát publikovaná v magazíne The many faces of Van Helsing – Výborná poviedka. Iný pohľad na Van Helsinga, Minu z Drákulu (ktorej prvý partner bol Harker) a ich synov (Rudyho a Maxa), ktorí sa nechceli učiť remeslo svojho prísneho otca. V tejto poviedke je zasa využitý motív otcovraždy. Je to naozaj skvostná poviedka, zanechala vo mne hlboký dojem :devil: .

Lepší než doma (Better than home) – po prvýkrát publikovaná samostatne ako vreckový pampfet – Poviedka o otcovi a jeho synovi, ktorý si pripomína príjemné chvíle z minulosti.

Černý telefon (The black phone) – po prvýkrát publikovaná v magazíne The third alternative – O chlapovi, čo unášal chlapcov, a držal ich v prázdnej izbe, kde jediným doplnkom bol nefunkčný čierny telefón.

V autu (In the rundown) – po prvýkrát publikovaná v magazíne Crimewave – Ďalšia naozaj skvelá poviedka o predavačovi, ktorý kvôli hádkam prišiel o prácu. Miloval Baseball (ako v posledných poviedkach viacero osôb), a cestou domov lesom pristihol bohatú paničku, ako sa snaží oživiť svoje dieťa. Alebo to bolo úplne inak? Vynikajúco napísaná poviedka, napínavá, vystupňovaná, kde hlavná postava si pomaly uvedomuje, že bola využitá a zneužitá :devil:. Bomba.

Plášť (The cape) – predtým nepublikovaná – Zaujímavý nápad v príbehu dvoch bratov, pričom jeden je flákač a večne zasnený, ktorý bratovi, doktorovi, preberie priateľku. Tá ho miluje, no jedného dňa stratí trpezlivosť a opustí ho. Začne si (asi) zasa s prvým bratom, čo sa jej stane osudným, keď sa vydá s bratom – flákačom na nočný let s využitím jeho detského čarovného plášťa. Oplatí sa prečítať, aj keď takto napísané to dosť čudne vyznieva.

Poslední dech (Last breath) – po prvýkrát publikované v magazíne Subterranean magazine – Starý pán má múzeum posledných výdychov, kde sa zastaví rodinka s večne ufrflanou matkou, ktorej posledný výdych nakoniec uloží medzi ostatné do svojej zbierky.

Mrtvé dřevo (Dead-wood) – po prvýkrát publikované v online letáku vydavateľstva Subterranean press – Poviedka o prízraku starého lesa, poviedka je dlhá asi necelé dve strany.

Snídaně u vdovy (The widow´s breakfast) – po prvýkrát publikované v magazíne The Clackamas literary review – Poviedka o vandrákovi, ktorý cestuje ako čierny pasažier nákladnými vlakmi. Pri výskoku z vlaku si vytkne kotník, uchýli ho vdova s dvoma deťmi, ponúkne mu jedlo a kávu, a šaty po svojom mŕtvom mužovi. Taktiež mu dáva rady ohľadom života a cestovania.

Bobby Conroy vstává z mrtvých (Bobby Conroy comes back from the dead) – po prvýkrát publikovaná v magazíne Postscripts – Najromantickejšia poviedka zbierky, o ľuďoch na kastingu do zombie filmu, kde sa stretne starý pár, pričom žena už má syna. A otcom je vraj jej terajší manžel :angel: . Táto poviedka sa medzi ostatné vôbec nehodí, a už vôbec neviem pochopiť, prečo bola kniha pomenovaná práve po nej.

Otcova maska (My father´s mask) – predtým nepublikovaná – Fúha. Tak táto poviedka bola fakt čudná. O rodičoch a ich synovi, ktorí sú spolu v chatke a matka vymýšľa hry, ktoré môžu hrať, plus sa všetko nejak pretína s akoby iným svetom, je to naozaj čudné a mätúce a vôbec sa mi to nepáčilo.

Dobrovolná internace (Voluntary Committal) – po prvýkrát publikovaná samostatne ako vreckový pampfet – Ďalšia skvostná poviedka. Opäť o bratoch, opäť tak trochu „iná káva“. Jeden z bratov je mentálne postihnutý a je schopný v bludiskách, ktoré stavia zo škatúľ, nechať zmiznúť predmety i ľudí. A tak sa stane, že takto odstráni chlapca, ktorý vydiera jeho staršieho brata a nakoniec sa aj on sám vydá do inej reality. Skvelý a výborne podaný nápad.

Poděkování (Story notes) – Tak trochu iné poďakovanie autora, keďže za ním ešte nasleduje posledná poviedka 😉 .

Šeherezádin psací stroj (Scheherazade´s typewriter) – predtým nepublikovaná – Poviedka o mužovi, ktorý pokračoval v písaní knihy aj po vlastnej smrti.

V britskom vydaní knihy boli zaradené ešte dve poviedky – The saved a The black phone: The missing chapter, ktoré sa v tomto českom preklade neobjavili :cwy:

Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.