Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 666

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 671

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 684

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 689

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/html/diera.sk/public_html/wp-content/themes/suffusion/functions/media.php on line 694
Súmrak - Literárny kútik
feb 182010
 

Súmrak je prvá  časť  série Twilight. Opisuje  príbeh lásky Isabelly „ Belly“ Swanovej, ktorá sa presťahuje do malého upršaného mesta Forks k svojmu otcovi.  Bella je samostatná, tvrdohlavá  a tak trochu aj nemotorná.  V škole sa stretáva so zvláštnou  rodinou Cullenovcov. Všetci z nich sú veľmi pekní , bledí a tajomní.  Jeden z nich Edward Cullen  zachráni Bellu pred smrťou a to veľmi záhadným spôsobom. Bella sa snaží zistiť kto je vlastne zač a nakoniec sa jej to vďaka známemu z detstva – Jacobovi Blackovi podarí . Zisťuje, že všetci sú upíri, ktorí sa rozhodli nezabíjať ľudí, ale radšej pijú krv zvierat. Edward a Bella sa aj napriek mnohým prekážkam do seba zaľúbia. Do mesta však prichádzajú další upíri – James, Laurent a Victoria. James je lovec a za svoju ďalšiu obeť si vyberie práve Bellu…

Autorka píše jednoduchým spôsobom, kniha je zaujímavá a pútavá. Prvý diel príbehu je aj sfilmovaný. Stephenie Meyerová k tejto časti začala písať aj knihu s názvom Midnight sun, čo v preklade znamená Polnočné slnko. Je to vlastne celý dej, ale z Edwardovho pohľadu. Knihu nedopísala, iba niekoľko kapitol sa dá nájsť na jej webovej stránke.

Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.

  One Response to “Súmrak”

  1.  

    Keďže som sa rozhodol rozšíriť si slovnú zásoby anglických slovíčok, pustil som sa do čítania kníh v anglickom jazyku. Z tohto dôvodu si veľmi nevyberám čo čítam, len čítam. O jednej z takýchto kníh by som vám chcel napísať.

    Je to celosvetový bestseller, človek by si povedal, že fajn, bude to dobré čítanie. Dokonca podľa tejto knihy a kníh zo série natočili aj vysoko zárobkovú filmovú sériu. Ja sa pýtam prečo? Alebo ako? Ako sa mohlo stať, že niečo také sa stalo tak populárne. Ale poďme pekne od začiatku.

    Začína sa to tým, že Bella, celým menom Isabella Swan príde do mesta Forks, kde už ani líšky nedávajú dobrú noc. Ubytuje sa u svojho otca, veď predsa nebude platiť hotel. Presťahovala sa z Phoenixu, pretože jej milujúca matka sa odsťahovala so svojim novým mužom kdesi na juh, už si nespomínam kde. Hneď po príchode dostane od otca darček v podobe nového auta, ktoré nie je až také nové, ale to nevadí, aspoň nebude musieť chodiť pešo v takom veľkomeste ako je Forks (v predstave mám veľkosť našej väčšej dediny :cool:). Po udomácnení sa ide na druhý deň do školy, veď je ešte školopovinná a jej otec je šerif, blicovať sa nesmie a sťahovanie nie je dôvod vynechať jeden dva dni.

    A teraz to začne byť zaujímavé a začne zápletka, ktorá vám zvyšných 400 strán nedá spať a budete musieť túto knihu čítať všade kde sa pohnete, na zastávke MHD, v čakárni u lekára alebo na miestach, kde aj králi chodia sami (tam číta asi každý). Aspoň to som si predstavoval po takom veľkom úspechu tých kníh.

    Ale pokračujme, Bella v tej škole stretne počarovného chlapca menom Edward Cullen (ďalej len Edo) a jej život naberie desivé a vzrušujúce obrátky, aspoň to sa píše na obálke knihy , ale to sa stane až na strane… k tomu sa dostanem neskôr :devil:. Kým sa tak stane, je tu dych berúco na 300 stranách opísané zbližovanie, ale najprv nezbližovanie sa Belly a Eda. Musím sa priznať, že som ani zaspať nemohol, keď som to začal čítať a bolo neskoro v noci, a nebol som schopný už rozumieť ani slovko po anglicky, že prečo Edo Bellu ignoruje, prečo sa od nej odťahuje a prečo sa tvári, že neexistuje. Chudák Bella. Nechcel by som byť v jej koži. Na jednej strane jej Edo zachráni život a na druhej sa tvári akoby nič. No kto to kedy videl, aby chlapec, ktorému sa baba ľúbi sa jej stránil, ako v škôlke 😎 aj tam chlapci svoje obľúbenkyne aspoň za vrkoče ťahali. Časom k sebe nájdu cestu, veď láska prekoná všetko (nepripomína vám to niečo? Mne veľmi telenovely mexické, alebo najnovšie tie naše slovenské), dokonca aj to, že Edo je upír, ktorý by ju najradšej vycical do sucha. Keďže sa konečne dajú dokopy, Edo vezme Bellu na výlet, kde jej ukáže ako vyzerá za pekného počasia, keď svieti slnko, pretože to, že upíry nesmú chodiť na denné svetlo je len mýtus a upíry môžu medzi nami žiť a pohybovať sa bezproblémovo aj cez deň. Asi sa začnem báť vychádzať z domu. Po tomto výlete ju zoznámi so svojou rodinou, tiež upírmi a pozve ju si zahrať baseballový zápas, kdesi do hôr, kde ich nikto nebude rušiť ani vidieť.

    Čo ja som zhrnul do 14 riadkov, je v tejto knihe rozpísané na niečo cez cca 300 stranách. Klobúk dole pred autorkou tohto veľdiela, že dokáže písať o ničom tak dlho a tak veľa.

    Vráťme sa ale k deju. Počas zápasu ich začuje skupinka 3 upírov na cestách, chcú sa k nim pridať, ale zistia, že Bella je človek a až teraz neberie jej život desivé obrátky…konečne. Jeden z nich sa rozhodne, že si Bellu uloví a dá na večeru. Náš milý Edo a jeho typická americká rodinka sa rozhodnú, že nedovolia, aby Belle niekto ublížil. Tak vymyslia taký plán, že Bella príde domov a povie otcovi, že odchádza naspäť do Phoenixu. Žiaden problém, veď každý normálny otec nechá svoju 16 ročnú dcéru odísť zo štátu samú a uprostred noci z minútu na minútu, šak už je veľká, vie sa o seba postarať. Rozdelia sa a Edo s jednou časťou sa rozhodnú rozdeliť loviacich upírov a podať si ich, druhá časť s Bellou odíde a má ju chrániť. Lenže čo čert nechcel (v tomto prípade Edo), najsilnejší z upírov im prejde cez rozum a vyláka Bellu samú na opustené miesto a stihne to ešte predtým ako Edo priletí do Phoenixu za Bellou, čo mi nejde do hlavy prečo nešiel po vlastných keď je rýchly a to dokonca veľmi rýchly, ale to je len malinká chybička krásy :alien: . Ten zlý ujo upír Bellu ťažko zraní a dokonca z nej aj ochutná. Našťastie sa tam ukáže Edo aj s rodinkou a zlého uja upíra sa zbavia, len škoda, že to tam nie je opísané, to si človek len musí domyslieť, ešteže si to môžem pozrieť vo filme :ninja: . Edo sa prekoná a vycicia z Bellinej krvi jed, ktorý tam zlý upír vypustil, aby sa nám Bella nestala tiež jednou z nich. A máme tu happyend. Bella sa zobudí v nemocnici, má zlomenú nohu a niekoľko rebier, s tým, že spadla zo schodov, takto to bolo vysvetlené a všetci sú spokojní. Vlastne nie všetci, Bella je nespokojná s tým, že ju Edo nenechal sa premeniť na to čo je on, a že jedného dňa sa chce na to zmeniť, ale náš Edo ako správny chlap s tým nesúhlasí, predsa chce pre svoju milovanú len to najlepšie a to nie je večný život jeho milej po jeho boku (alebo to urobil pre seba?) :wub: . Celé to končí smokingami a krásnymi večernými róbami na plese.

    Viem, že nepatrím do cieľovej skupiny autorky a nie som násťročné dievča, ale aj tak klobúk dolu pred týmto. Už sa teším ako si prečítam ďalšie časti, ešte šťastie, že to beriem ako učebnú literatúru, lebo ináč by som o to nezakopol, možno len niekde v horách, kde by ma odrezala od sveta lavína a nemal by som si čím kúriť, vtedy by sa mi zišli tieto knihy, sú pomerne hrubé, možno by aj dobre horeli.