nov 122012
 

Táto kniha, ktorá sa mi prednedávnom dostala do rúk je svojim spôsobom jedinečná. Jej prvú časť s názvom Příběhy z neskutečna tvoria tieto poviedky:

Muž, jenž dokázal činit zázraky
(The man who could work miracles) – 1898
Příběh Gottfrieda Plattnera
(The Plattner story) – 1896
Jak to opravdu bylo s Pyecraftem
(The truth about Pyecraft) – 1903
Superstimulátor
(The new accelerator) – 1901
Lupiči v Hammerpondu
(The Hammerpond park burglary) – 1894
Pštrosí byznys
(A deal in ostriches) – 1894
Vláda mravenců
(The empire of the ants) – 1905
Ostrov aepyornisův
(Aepyornis island) – 1894
Útok z hlubin
(The sea raiders) – 1896
Pozoruhodný případ Davidsonových očí
(The remarkable case of Davidson´s eyes) – 1895
Země slepců
(The country of the blind) – 1904

Pri každej z poviedok uvádzam aj rok, kedy boli po prvýkrát publikované. Na dobu kedy vznikli museli byť naozaj neobyčajné, pretože autorova dômyseľnosť dokáže zaujať ešte i dnešného čitateľa. Poviedky sú nápadité, dobre sa čítajú (hlavne tie ktoré sú rozdelené na viac častí), každá z nich obsahuje jednu čiernobielu ilustráciu (okrem poviedky Vláda mravenců – tá obsahuje ilustrácie dve 😉 ). Každá z poviedok mala naozaj niečo do seba. Myslím si, že názov   Příběhy z neskutečna hovorí naozaj za všetko a je spomínaným poviedkam šitý na mieru. Poviedka Muž, jenž dokázal činit zázraky má v zátvorke uvedený podtitul s názvom Pantoum v próze. Pantoum je forma písania poézie. Možno bola táto poviedka pôvodne napísaná v rýmoch, ale tie sa nejako nedostali do českého prekladu.

Druhú časť knihy tvorí novela s názvom Válka světů (The war of the worlds). Táto novela bola po prvýkrát publikovaná ešte v roku 1898 vo vydavateľstve William Heinemann. O čo v nej ide? Válka světů je rozdelená do dvoch častí, v prvej s názvom Marťané přicházejí  (obsahuje sedemnásť kapitol) sa dozvedáme o prílete Maťanov na Zem a počiatku teroru, ktorý spôsobili svojou prítomnosťou. Táto časť knihy je prevažne opisovaním zážitkov, ktoré prežil brat rozprávača príbehu. Dozvedáme sa aj o tom, ako sa ľuďom podarilo zničiť zopár marťanských strojov (akési kokpity na trojnožke), ale aj o tom, ako niekoľko takýchto strojov zničilo celé mestá. V druhej časti knihy s názvom Země pod nadvládou Marťanů rozpráva svoj vlastný príbeh (obsahujúci desať kapitol) rozprávač, ktorý opisovanie celého príbehu začal. Hovorí o spustošenej krajine, ktorá ostala po Marťanoch, rozpráva o mimozemskej rastline, ktorá sa tu počas krátkej doby snažila adaptovať a o výzore a zvykoch Marťanov, ktoré sám odpozoroval. Marťania vyzbierali zvyšných ľudí do klietok, aby sa mali neskôr čím živiť. Potravu prijímali vnútrožilne, to jest – najprv odsali krv svojej obeti a neskôr si ju vpichli do žíl. Nakoniec sa rozprávač osmelí a vylezie von. Zisťuje, že svet je opäť slobodný, pretože sa Marťanom nepodarilo adaptovať na životné prostredie Zeme… Aspoň nejako takto v skratke. Novela obsahuje osem obrázkov (v pomere prvá časť:druhá časť – 4:1).

Kniha je navyše doplnená o vysvetlivky a životopis autora. Hlavne kvôli poviedkam knihu hodnotím kladne a odporúčam čitateľom, ktorí obľubujú klasickú science-fiction. :alien: