okt 282010
 

Veľmi som sa tešil, keď sa mi dostala táto kniha do rúk. Pán prsteňov ako kniha, tak aj jej filmové spracovanie, patrí medzi najlepšie veci žánru fantasy. Ako už názov prezrádza, nejde o jeden príbeh, ale viac príbehov v jednej knihe. Stretneme sa preto s viacerými poviedkami v tomto poradí:

Sedlák Jiljí z Oujezda
(Farmer Giles of Ham)
Příhody Toma Bombadila
(The adventures of Tom Bombadil)
List od Nimrala
(Leaf by Niggle)
Kovář z Velké Lesné
(Smith of Wooton Major)
Tulák Rover
(Roverandom)

K dvom prvý poviedkam je zaradený aj predhovor. A teraz pekne po poradí. Sedlák Jiljí z Oujezda je celkom pekná, vtipne ladená rozprávka o sedliakovi a drakovi.  Autor ju napísal v roku 1937 a po prvýkrát bola publikovaná v roku 1949. Příhody Toma Bombadila sú kompiláciou šestnástich básničiek, ktorú autor napísal a po prvýkrát publikoval v roku 1962. Dve básničky boli uverejnené aj v trilógii Pán prsteňov, konkrétne básničky Jak mužík z Měsíce přišel pozdě velice a Olifant.  Ide o tieto básničky:

Příhody Toma Bombadila
(The adventures of Tom Bombadil)
Bombadilova plavba
(Bombadil goes boating)
Loutky
(Errantry)
Princezná Já
(Princess Mee)
Jak mužík z Měsíce přišel pozdě velice
(The man in the Moon stayed up too late)
Jak mužík z Měsíce přišel brzy velice
(The man in the Moon came down too soon)
Kamenný obr
(The stone troll)
Petr Klíč
(Perry-the-Winkle)
Mňaukalové
(The mewlips)
Olifant
(Oliphaunt)
Želvozem
(Fastitocalon)
Kočka
(Cat)
Nevěsta a stín
(Shadow-bride)
Poklad
(The hoard)
Mořský zvon
(The sea-bell)
Poslední loď
(The last ship)

List od Nimrala napísal autor na prelome rokov 1938 a 1939. Novela bola po prvýkrát publikovaná v roku 1945. Mňa osobne zvlášť neoslovila. Poviedka Kovář z Velké Lesné bola po prvýkrát publikovaná v roku 1967, jej námet ma tiež neoslovil. Nakoniec novela Tulák Rover je rozprávkou, ktorú autor rozprával svojim deťom ešte v roku 1925. Mala byť publikovaná v roku 1937, ale po prvýkrát publikovaná bola až v roku 1998. Ide o v celku peknú rozprávku.

Musím povedať, že som touto knihou tak trochu sklamaný, pretože som v nej nenašiel to, čo som hľadal. A čo som hľadal? Hľadal som ďalšie príbehy zo Stredozeme a natrafil som na detskú knižku plnú rozprávok a básničiek. Myslím si preto, že bežného čitateľa kniha nijako zvlášť nenadchne. Ale Tolkien má na svete veľa skalných prívržencov, ktorým táto kniha určite nesmie chýbať. Ja však medzi túto skupinu ľudí nepatrím… :shocked:

Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.