mar 232015
 

Ako milovníka fantasy ma potešilo, že vo Vihorlatskej knižnici v Humennom sa mi podarilo naraziť na túto knihu.

Kniha Vládca vlkov je prvou časťou trilógie s názvom Černokňažník od Juraja Červeňáka. Patri medzi prelomové diela slovenskej tvorby, pretože ako autor v predslove píše, rozhodol sa opustiť typické motívy fantasy ako sú elfovia a trpaslíci a svoj príbeh založil priamo na slovanskej mytológii. Tiež kladne hodnotím aj použité slovanské frázy a prirovnania a nevadia mi ani trochu drsné opisy bojov – odseknuté hlavy, vyrvané črevá a podobne (aj keď mládeži by som to samozrejme určite neodporúčal, keďže okrem toho sú tam použité aj nejaké tie vulgarizmy a aj sexuálna tematika je na niektorých stranách opísaná).

Napriek tomu, že v čase vzniku tohto diela bol trochu problém s informáciami na danú tému, treba povedať, že ide o nesmierne vydarené dielo. Hlavnou postavou je tajomný bojovník Rogan. Ten sa dozvie o vyčíňaní skupiny Avarov známych ako ,,Krvaví psi“ v kraji v povodí Hrona. Postupne sa dozvie o tom, že ich veľká sila pramení z tajomnej svätine, v ktorej uctievajú temného boha Kelgara. Snaží sa ich vystopovať, keďže chce pomstiť svoju rodinu. Na ceste sa k nemu pridá vedma Mirena, zvaná Osa. Ta chce taktiež zničiť danú svätyňu, ale z iných osobnejších dôvodov. Cestou nachádzajú mnohé dôkazy besnenia Krvavých psov. Priberú niekoľkých ďalších k sebe no neskôr sa ich cesty rozdelia. Mirena s ostatnými sa vydá presvedčiť do hradiska kmeňa Borinov a Rogan sa do svätyne vydá na vlastnú päsť. To samozrejme nedopadne dobre a polomŕtvy sa ocitne mimo sveta živých, ale Morena mu umožni vrátiť sa späť spolu s besom – vlkom Goryvaldom. Medzitým v osade Borinov dôjde k veľkému boju a tí čo prežijú sú zajatcami Krvavých psov a majú byť obetovaní ich bohu. Mirena spolu s ďalšími, ktorí chcú danú svätyňu zničiť – družinou Mocnogora a s Roganom podniknú na ňu veľký útok, ktorý nakoniec dopadne úspešne. Problém ale bude pri návrate. Vládkyňa Borinov – Krasa zistí, že osadu ovládol jej bývalý nápadník – starešina Dabro.

Týmto príbeh prvej knihy trilógie končí a myslím, že nie som jediný, kto po jeho prečítaní sa už nevie dočkať jeho pokračovania v nasledujúcom diele – Radhostov meč.

Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.