sep 022014
 

Tejto knihy som sa vážne obávala. A po tom, čo som ju začala čítať a nevedela som sa s ňou zžiť, to bolo ešte horšie. Ale keď prekonáte prvotný šok (o čom tá kniha vlastne bude?), číta sa ďalej sama :w00t: . K jej napísaniu autora inšpirovala oveľa známejšia kniha od Georga Orwella s názvom 1984, v ktorej sa autor zamýšľa nad tým, ako bude svet vyzerať v budúcnosti. Podáva svoju vlastnú víziu toho, ako ľudia prídu aj o posledné zvyšky slobody, či už pôjde o slobodu slova, prejavu, alebo pohybu.

Kniha je rozdelená na dve časti. V prvej časti si prečítame niekoľko interview, pričom autor je pýtajúci sa aj odpovedajúci. Prvá časť sa poväčšinou týka knihy 1984, asi aby sa čitateľ oboznámil s tým, na čo nadväzuje autor. Taktiež tu nájdeme niekoľko kratších esejí a zamyslení na rôzne spoločenské a sociálne témy. V druhej autor podáva vlastný pohľad na vývoj britskej spoločnosti v prípade, že všetky nastolené trendy vývoja budú pokračovať. Knihu napísal v roku 1978, čiže 7 rokov pred dobou, do ktorej zasadil dej svojho románu.

Kniha sa končí samovraždou hlavnej postavy, Beva, konečným a posledným slobodným rozhodnutím, lebo inak by stratil aj posledné zvyšky svojho presvedčenia a slobody.