mar 112013
 

Konečne som sa dopracoval k Barkerovmu úplne prvému románu. Ako prvé by som si dovolil popísať knihu z pohľadu obsahu a štylizácie textu. Kniha obsahuje 72 kapitol rozdelených na päť častí:

Terra incognita – Zlodej bez mena sa stretáva v práve oslobodzovanej Európe v čase Druhej svetovej vojny, s ruským vojakom, ktorý mu povie, že dlží peniaze akémusi hráčovi, ktorý ho pripravil o všetko, čo mal. Zlodej si chce skúsiť svoje umenie, preto vyhľadá hráča a hra v karty začína.

Útulek – Dej je rozdelený do štyroch celkov. Prozřetelnost opisuje príbeh Martyho Straussa, ktorý sa dostane z väzenia predčasne, ale pod podmienkou, že bude robiť osobného strážcu pánovi Josephovi Whiteheadovi, ktorý žije svojským životom v dome, na pozemku plnom kamier, ostnatých drôtov a poplašných zariadení. Líška, hovorí o tom, ako sa Marty pomaly oťukáva a dostáva do formy. Stará sa o Whiteheadovu bezpečnosť, športuje a zoznamuje sa s Whiteheadovou dcérou Carys. Poslední Evropan, rozpráva príbeh Anthonyho Breera, ktorý je posledným členok akéhosi kmeňa, či skôr sekty „pojídačů břitev“. Anthony sa rozhodne spáchať samovraždu. V tomto čine mu však zabráni človek menom Mamoulian, ktorý sám seba označuje za posledného Európana. Tanec koster opisuje ďalej Martyho život, to ako sa pokúsi vrátiť k bývalej manželke Charmaine, ale tá ho odmieta. Stretáva starého priateľa Flynna, s ktorým si spolu zaplatia prostitútku, ktorú spoločnými silami uspokoja. Toto všetko stihne Marty zažiť počas vychádzky, ktorú mu Whitehead udelil. Z vychádzky sa vracia opäť do domu, kde pracuje. Tam sa udeje jedna divná vec a to taká, že do domu sa snažil vniknúť muž, ktorého psy skoro dohrýzli na smrť, ale predsa to celé prežil a dokázal Martymu uniknúť. Od votrelca mal odovzdať Whiteheadovi odkaz, ktorý znel v tom duchu, že tam ten dotyčný človek bol. Whitehead daruje Martymu zbraň s vyjadrením, že keď sa dotyčný človek ešte raz objaví na jeho pozemkoch, má ho za úlohu zastreliť.

Deuce – Dej je taktiež rozdelený do štyroch celkov. Pověra rozpráva o tom, ako sa Marty zblíži s Carys a vyhráva stávku s jej otcom. Konečne sa dozvedáme, že Mamoulian sa začne prejavovať ako záporná postava. Má jedinečnú schopnosť. Dokáže premeniť živých ľudí na akési živé mŕtvoly. Takto skončí aj manželka Whiteheadovho podriadeného Toya, ktorý újde pred Mamoulianom a svojou skoro živou manželkou nahý do ulíc mesta. Taktiež má záujem zničiť Whiteheada a všetkých ľudí v jeho blízkosti. Dokáže vyslať svoju dušu do tela živého človeka a vnímať realitu skrz neho. Takýmto spôsobom zneužíva telo Carys vo chvíli, keď si vpichne heroín. Carys je totiž narkomanka. Strom rozpráva o tom, ako Mamoulian spolu s Breerom – psychopatom, ktorého zachránil pred smrťou tak, že ho premenil na zombie-sluhu, vnikne do domu Josepha Whiteheada, kde zabije všetky strážne psy a Whiteheadovi prisľúbi skorú smrť. A kde je ten strom? Strom je Carysinou halucináciou, ktorú prežíva v okamihu stretnutia s Mamoulianom a Breerom. Bez omezení – ďalší celok, v ktorom sa Marty vyberie do mesta, kam ho pošle Whitehead. Peniaze ku ktorým ľahko prišiel, sa snaží ľahko utratiť. Bývalej manželke Charmaine kupuje kožuch, no keď jej ho prinesie, dozvie sa krutú pravdu, že Charmaine spáva, už viac skoro dva roky, s jeho kamarátom Flynnom, s ktorým iba nedávno preťahoval prostitútku. Flynn je pasák a Charmaine pre neho pracuje od doby, odkedy sa Marty dostal do väzenia. Medzitým Mamoulian vnikne do mysle Carys, ktorú iba prednedávnom uniesol z domu Whiteheada. Carys má nejakú tajnú schopnosť, ktorú má Mamoulian v pláne využívať. Napríklad mu táto schopnosť pomôže nájsť strateného Toya. Kain povstáva pokračuje v rozprávaní príbehu. Whitehead pozve Martyho na večierok, kde sa ho všetci zúčastnení snažia opiť a vydráždiť ho nahým dievčaťom k sexuálnemu aktu, ktorý majú v úmysle sledovať. Marty ich lesť odhalí a vybehne von zvracať. Medzitým Mamoulian vyhrabe psie zdochliny, ktoré oživí a zabije jedno z dievčat, ktoré sa zúčastnilo večierku.

Příběh zloděje – Whitehead sa rozhodne odhaliť Martymu tajomstvá svojej minulosti. Porozpráva mu, ako sa po vojne dopočul o hráčovi kariet, ktorý ešte nikdy neprehral a s ktorým začal hrať aj on. Tým hráčom bol Mamoulian, ktorý mu dal jednu partičku vyhrať. Neskôr sa stal jeho spoločníkom v biznise, ale Whiteheadovej žene osoba Mamouliana, ako rodinného priateľa prekážala, preto sa s ním rozhodol prestať stýkať. Jedného dňa, keď za ním prišiel Mamoulian domov, stratil rozvahu a po hádke sa pobili. Toy, v tej dobe Whiteheadov bodyguard, umlátil Mamouliana skoro na smrť a vyhodil ho z auta v meste medzi ľudí. Za to všetko príkorie, ktoré musel Mamoulian prežiť sa rozhodol Whiteheadovi pomstiť.

Potopa – Dej je tentokrát rozdelený až do šiestich celkov. Špatná víra rozpráva ako Marty odíde od Whiteheada a ten čoskoro zomiera. Uskutoční sa pohreb, no Mamoulian zistí od človeka, ktorý našiel Whiteheadove telo, že celé je to iba inscenované a Whitehead žije. Nic; A potom pokračuje v rozprávaní príbehu o Martym, ktorý sa rozhodne Carys oslobodiť. Dostane sa do Mamoulianovho domu, zachráni Carys zachráni. Nepríjemnosti im spôsobí Breer, ktorý sa im postaví počas úteku do cesty. Příjď království tvé vykresľuje Carys, ktorá potrebuje heroín. Marty jej ho musí zaobstarať. Preto telefonuje Flynnovi, či by mu nejaký nepredal. Medzitým Mamoulian uvedie do tranzu dvoch chlapcov – Toma a Chada, ktorí ho prišli presvedčiť na vieru v Boha. Potom ich vyšle zabiť Martyho a Carys, ale má len nepresné informácie o tom, kde sa nachádzajú a tak ich pošle k Charmaine a Flynnovi. Keď Marty dorazí po drogy, Flynn a Charmaine sú už mŕtvi. Carys sa dostane k heroínu len za podmienky, že sa pokúsi preniknúť do mysle Mamouliana tak, ako to on robil doteraz s ňou. Podarí sa jej to, dostane sa do Mamoulianovej spomienky a zistí, že v roku 1811 bol Mamoulian mušketierom, ktorý mal byť popravený, ale náhly zvrat mu zachránil život. Postaral sa o neho kňaz, ktorý ho naučil mnohým tajomstvám, medzi inými aj tomu, ako odoberať životnú energiu z ostatných ľudí a využívať ju na predlženie svojho života alebo ako prebytočnú životnú energiu odovzdať mŕtvemu. Keď sa Mamoulian všetko naučil, kňaza zabil. Až potom zistil, že aby sa dostal z tohto prekliatia, taktiež potrebuje učeníka, ktorému by odovzdal všetku múdrosť a ktorý by ho potom zabil. Preto neskôr uzavrel dohodu s Whiteheadom, ale ten ho podviedol. Preto sa mu rozhodol pomstiť. Tlustý muž tančí pojednáva o tom, ako Mamoulian nájde Carys a zúčtuje s Breerom. Marty medzitým pátra po stopách, ktoré by ho priviedli k Whiteheadovi. V hotelu Pandemonium sa dozvieme, že Mamoulian nezabil Breera, ale ho iba priviazal k posteli a nechal ho rozložiť sa. Tam ho nájde dievčatko od susedov menom Sharon a oslobodí ho. Breer by za normálnych okolností toto dievčatko zabil a urobil si z neho modlu, ale teraz je hnaný túžbou po pomste, tak nechá dievčatko odísť. Mamoulian nájde Whiteheada a zahraje si s ním partičku kariet na rozlúčku. Do hotela prichádza aj Marty, ktorý má v úmysle oslobodiť Carys. Taktiež tam prichádza Breer, ktorý rozseká Mamouliana, ktorý stihne usmrtiť Whiteheada. Nakoniec prežije iba Marty a Carys, pretože Breer sa poleje benzínom a zapáli sa. Po vlně – posledný celok knihy, z ktorého sa dozvieme, že Carys trpela nočnými morami dovtedy, pokým Marty nezašiel späť do hotela Pandemonium, kde zistil, že Mamoulianove kúsky tela ešte preukazujú akú-takú aktivitu a nepodpálil hotel, aby všetko nečisté zhorelo. Príde za ním aj Carys, ktorá mu oznámi, že sa cíti lepšie…

Od tejto knihy som čakal podstatne viac, i keď sa nedá povedať, že by sa nedala prečítať. Akurát je plná nechutností. Mŕtve dievčatko v Breerovej izbe, ktoré mu tam robí spoločnosť a ktoré kŕmi jej vlastným mäsom alebo oživený pes s podrezaným hrdlom, ktorý sa kŕmi mäsom, ktoré mu cez dieru v hrdle stále vypadne a podobné hnusy číhajú na čitateľa z mnohých stránok tejto knihy. Barker sa nezameriava na opis napätia alebo hrôzy, ako by sme od neho očakávali, ale poväčšine na opis hnusu vyplývajúceho z rozkladu oživeného mŕtveho tela. Nechcem tým povedať, že by sa v ostatných svojich knihách tejto téme vyhýbal, chcem povedať iba to, že v práve táto kniha mnou v tomto smere otriasla najviac. Inak vcelku normálny príbeh s mysterióznou zápletkou a kopou nechutností. Romantickým povahám neodporúčam. :sick:

Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.