Jedná sa o knihu, ktorú je prakticky možné ihneď prečítať. Autor popisuje prípravu, výrobný proces a jednotlivé regióny, kde sa páli škótska whisky. Čistá sladová whisky (single malt) sa pripravuje z jačmeňa, pričom whisky je možné vyrobiť aj z iných obilnín. Miešané whisky (blended) sa pripravujú zmiešaním čistej sladovej whisky a whisky pripravovanej z iných obilnín. Obsah knihy je zameraný na čisté sladové whisky. Nájdeme tu 72 značiek sladovej whisky, pričom pri každej z nich je uvedená doba zrenia, obsah alkoholu, aróma, príchuť, slovo z histórie pálenice a komentár degustátora. Kniha je doplnená o hodnotenie piatich miešaných whisky, slovník pojmov a zoznam škótskych páleníc spolu s adresou, telefónnym číslom a faxom. Kniha je doplnená o autorove farebné fotografie a je určená hlavne laikom, ktorí sa chcú dozvedieť niečo o tomto zlatistom moku. Napríklad, ja som sa dozvedel, že do Johnny Walker Red label sa ako sladová whisky používa whisky s názvom Cardhu, do Johnny Walker Black label ide sladová whisky s názvom Mortlach. Do takého Chivas regal sa mieša Strathisla a do Balantine´s Balblair. A to som ani nevedel, že tieto značky whisky sú miešané. :wassat:
Túto knihu je možné nájsť v internetovej predajni kníhkupectva Martinus.